wob_icon.png

Our website

Home

Portfolio

Services

The Process

Our Blog

Contact

  • facebook_wob_architects
  • instagram_wob_architects

© 2018 Warwick O'Brien Architects. ALL RIGHTS RESERVED.

A sustainable development in stages

5082 Mt. George

The brief for the project was to consider a sustainable development in stages.

 

The first stage was for a living, dining and kitchen, main bedroom, en suite and walk in robe. It was to connect to an existing dairy which has been converted to a  modest home. The second stage is to modify the dairy to house a children’s’ wing. The third stage will include a library and games area.

 

The most dramatic aspect when one approaches the site is the view to the north. Presently the house has a courtyard to the east that overlooks this view of rolling hills and a dam. Stage one has been set across the front of the courtyard so that it takes maximum advantage of the view and connects directly to the existing house. Large doors and windows on the north and south facades of the addition gives a transparency that still allows commanding views through the building.

SUSTAINABLE FEATURES

  • Orientation and plan shape to optimse solar access

  • Single width rooms for good natural cross ventilation

  • Sloping ceilings with high level awning windows for hot air exhaust

  • High thermal mass in floors (polished concrete)

  • Double glazed and low emissivity glazing to all windows

  • Wide roof overhangs to shade walls and windows

  • LED lighting

  • Low VOC joinery products and finishes

  • Sweep fans in all rooms

  • High levels of insulation in walls, roof and ceiling

  • Re-cycled slow combustion heater

MATERIALS

WALLS: 120mm timber stud with R2.5 plus R1.0 Aircell
Externally cladding is horizontally laid Colorbond corrugated metal sheeting
Internally the walls are lined with plasterboard

ROOF: Corrugated metal sheet in Colorbond

FLOOR: Polished concrete throughout

WINDOWS: Stained hardwood with double glazing